Članice, Novice
Share

Košarkarice Cinkarne Celje so novo sezono začele na najboljši možen način. Na dosedanjih sedmih tekmah so zabeležile sedem zmag. Tri v mednarodni jadranski ligi in štiri v domačem prvenstvu. Zdaj je pred zasedbo trenerja Damirja Grgića še začetek tekmovanja v evropskem pokalu. Celjanke jutri v uvodnem krogu gostujejo pri Szekszardu, na Madžarskem.

Letošnja sezona bo skupno deveta v evropskem pokalu za Ženski košarkarski klub Cinkarna Celje. V osmih sezonah smo v evropskem pokalu FIBA odigrali 38 tekem (8 zmag, 30 porazov). Zadnjo smo odigrali 14. decembra 2006, proti Medveščaku, v Zagrebu (poraz s 70:59, Maja Erkič je dosegla 29 točk).

Damir Grgić, trener ŽKK Cinkarna Celje: »Veselimo se prve tekme. Vzdušje je zelo dobro in vsi že nestrpno čakamo na prvo tekmo. Zavedamo se kam odhajamo. Igrali bomo z izjemno močno ekipo Szekszarda, ki ji letos ni uspelo priti v evroligo, visoko pa zdaj meri v evropskem pokalu. Za nas bo to velika šola. Naredili bomo vse, da se dobro zoperstavimo zelo močni zasedbi. Videli bomo kaj nam bo to prineslo.«

Zala Friškovec, ŽKK Cinkarna Celje: »Začetek tekme že nestrpno čakamo. Zavedamo se, da bo zelo težka, a si kljub temu ne ustvarjamo pritiska. Zavedamo se, da bomo morali dati vse od sebe ter pokazati svojo najboljšo tekmo. Szekszard je resnično izjemno kakovosten, a če bomo upoštevale vse trenerjeve nasvete, potem lahko odigramo dobro tekmo.«

Szekszard je v pretekli sezoni v evropskem pokalu odlično igral, saj se je uvrstil v četrtfinale. Med najboljših osem ekip, potem ko je v skupinskem delu z italijansko Raguso, češkim Nymburkom in portugalsko Gdesso osvojil drugo mesto. V šestnajstimi finala je izločil madžarsko ekipo Gyor, v osmini finala pa poljskega predstavnika Sleza Wroclaw. V četrtfinalu je moral Szekszard premoč priznati letošnjemu evroligašu, turškemu Hatayu. Zanj v aktualni sezoni igra tudi naša nekdanja kapetanka Marica Gajić. Atomeromu Szeksard je v preteklem letu osvojil tudi svojo prvo lovoriko na madžarskem, potem, ko je v finalu pokalnega tekmovanja premagal kasnejšega finalista evrolige Sopron. V državnem prvenstvu Madžarske je bil Szekszard zadnji dve sezoni dvakrat drugi. V finalni seriji je vselej klonil proti najtrofejnejši madžarski ekipi Sopronu. V lanskem letu je za Szekszard igrala naša nekdanja članica in slovenska reprezentantka Teja Oblak, še sezono prej pa so bile članice Szekszarda tudi slovenske reprezentantke Maja Erkič, Eva Lisec in Sandra Piršič.

V madžarski zasedbi letos igrajo srbska reprezentantka Nevena Jovanović, ki je z reprezentanco Srbije osvojila naslov evropskih prvakinj 2015 na Madžarskem, leto dni kasneje pa še bronasto medaljo na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru, švedska reprezentantka Frida Eldebrink (igrala je za nekaj najboljših evropskih klubov kot so Bourges, Praga, Dinamo Kurs, leta 2016 je bila članica San Antonia v WNBA ligi; Avstralka Abby Bishop, s Seatlom prvakinja WNBA lige leta 2010, najboljša igralka avstralske lige 2015, z avstralsko reprezentanco udeleženka olimpijskih iger 2012 v Londonu); Američanka Erica McCall, leta 2017 izbrana na draftu WNBA lige s strani Indiane, za katero je letos igrala v WNBA ligi. Z reprezentanco ZDA zlata medalja na SP do 17 let leta 2012 ter na Univerzijadi 2015 v Južni Koreji). Poleg teh 4 tujk ima Szeksard v svojih vrstah še članski reprezentantki Madžarske Agnes Studer in Alexandro Theodoran ter reprezentantki do 20 let Madžarske Virag Kiss in Livio Gereben

Trener je srbski strokovnjak Željko Djokić, ki je bil dolga leta pomočnik najtrofejnejšemu trenerju na Madžarskem Laszlu Ratgeberju, kasneje pa je samostojno vodil Szeged in Peac Pecs. Z njim se je naš klub v evropskem pokalu že srečal, ko je bil trener Szegeda. Dodajmo, da je Atomeromu Szeksard v letošnjem prvenstvu Madžarske na štirih tekmah dosegel štiri zmage.

Jutrišnji obračun Atomeromu Szekszard – Cinkarna Celje se bo začel ob 18.30. Na spodnji povezavi si lahko ogledate še video izjavo trenerja Damirja Grgića, ki je spregovoril po zadnjem treningu pred gostovanjem na Madžarskem, pozno sinoči.

https://www.facebook.com/zkkcelje/videos/2323886734320610/?t=5