Članice
Share

Košarkarice celjskega Athleta so še vedno pod vtisom odličnega vikenda, ki so ga kronale s prvim mestom na turnirju v Pecsu. Že jutri pa varovanke trenerja Damirja Grgiča čaka ena izmed najatraktivnejših tekem v zgodovini kluba. Namreč, v Kranjski Gori bo nasprotnik evropski prvak turški Galatasaray. Ta je v Sloveniji na pripravah, pripravljalni del pa je želel izkoristiti tudi za tekmo z našimi desetkratnimi državnimi prvakinjami.

Galatasaray je aktualni evropski prvak, potem ko je v prejšnji sezoni na zaključnem turnirju najboljše osmerice evrolige v Rusiji, v finalni tekmi premagal največjega rivala Fenerbahče z 69:58.

Prva zvezdnica turške zasedbe je zagotovo naturalizirana španska reprezentantka Sancho Lyttle, ki je s Španijo na letošnjem svetovnem prvenstvu v Turčiji osvojila srebrno kolajno. Lyttlova, ki je letos v WNBA ligi igrala za Atlanto, je bila izbrana tudi v najboljšo peterko svetovnega prvenstva. Poleg nje sta v ekipi Galatasaraya še dve španski reprezentantki – Nuria Martinez (udeleženka SP v Turčiji) ter Queralt Casas, ki je tik pred svetovnim prvenstvom izpadla iz spiska španskih potnic za SP, v španskem Rivasu pa je bila dobre pol sezone soigralka kapetanke naše ekipe Maje Erkič.

V turški zvezdniški ekipi so tudi tri Američanke: Barbara Turner (pred leti je v jadranski ligi igrala za Šibenik), Kelsey Bone (letos v WNBA ligi pri New Yorku) ter Kristi Bellock. Namesto lani prve zvezdnice ekipe Albe Torrens je v Istanbul letos prišla najboljša črnogorska igralka Jelena Dubljević (v pretekli sezoni USK Praga). Članica ekipe pa je tudi turška reprezentantka (Turčija je bila 4. na SP v Turčiji) Nevryije Yilmaz.

Jutrišnja tekma je za ŽKK Athlete Celje velika čast, saj je igrati proti aktualnemu evropskemu prvaku izjemno. Obenem bo tekma velika nagrada za naše mlade igralke, da lahko ob koncu pripravljalnega obdobja igrajo proti najboljšim igralkam sveta, kar je privilegij redkih. Galatasaray je bil v zadnjih treh letih trikrat zapored udeleženec zaključnega turnirja najboljših osmih ekip v Evropi, je aktualni turški prvak, tudi letos pa ob ekipah Jekaterinburga in Fenerbahčeja ter Prage velja za enega glavnih favoritov za osvojitev naslova evropskih klubskih prvakov.

Obračun Athleta in Galatasaraya bo jutri v Kranjski Gori. Začel se bo ob 20. uri.