Članice
Share

Nova članica prve ekipe ŽKK Athlete Celje je danes uradno postala slovenska reprezentantka Helena Boada Xairo. Pogodbo je podpisala do konca sezone. V dresu Athletea jo bo moč videti že v soboto, ko bodo Celjanke gostovale pri Triglavu.

Šestindvajsetletna Helena Boada Xairo je v preteklem dresu nosila dres Domžal, ko je bila s povprečjem 23,9 točk na tekmo prva strelka državnega prvenstva. 173 centimetrov visoka branilka prihaja iz Barcelone. Pred prihodom v Slovenijo je štiri sezone igrala v španski prvi ligi – LFB. Med leti 2007 in 2010 je branila barve ekipe Olesa Espanyol. V sezoni 2010/2011 pa je nosila dres ekipe UNB Obenasa Navarra. Tik pred prihodom v Slovenijo je še enkrat zaigrala za Oleso. Katalonska košarkarica je lani poleti prejela slovensko državljanstvo in bo imela letos pravico nastopa za slovensko reprezentanco v kvalifikacijah za nastop na Evropskem prvenstvu 2015. Kot zanimivost dodajmo, da je Helena Boada Xairo dekle kapetana slovenske reprezentance Jake Lakoviča, ki trenutno igra v Italiji, za prvoligaša Sigidas Avellino.

Helena Boada Xairo je po podpisu pogodbe z ŽKK Athlete dejala: »Zelo sem vesela, da bom zaigrala za enega najboljših klubov v Sloveniji. Celje ja zmagovalna ekipa. Upam in verjamem,  da ji bom lahko pomagala na poti do uresničitve njenih ciljev. Za dosego le – teh sem skupaj z izjemno mladimi, a zelo nadarjenimi igralkami Athleta, v naslednjih mesecih pripravljena trdo delati.«

Trener članske ekipi Damir Grgič je o odmevni okrepitvi pristavil: »V zadnjem času se soočamo z velikimi težavami v naši branilski vrsti, saj  je Alma Potočnik zaradi poškodbe stopala izven trenažnega procesa že dlje časa, tik pred novim letom smo ostali brez Rebeke Abramovič, tudi Tavelyn James ima stalne težave s kolenom. Zaradi vsega omenjenega smo za drugi del sezone k sodelovanju povabili slovensko reprezentantko Heleno Boado, in zelo sem vesel, da je sprejela naše povabilo. Njene košarkarske kvalitete niso bile nikoli sporne, verjamem pa tudi, da bo do najpomembnejših tekem sezone dvignila fizično pripravljenost ter se uigrala s preostankom ekipe. Prepričan sem, da je njen prihod v naš klub koristen za vse tri strani: igralko, klub in nenazadnje slovensko reprezentanco. Upam, da se bodo čim prej vrnile tudi poškodovane košarkarice, saj se hitro bliža odločilni del sezone v jadranski ligi in seveda obeh domačih tekmovanjih.«

Celjske košarkarice bodo v soboto odigrale drugi letošnji derbi državnega prvenstva s Triglavom. Obračun 10. kroga  se bo v Kranju začel ob 20. uri. Prihodnji teden bo Athlete odpotoval v Beograd, kjer ga v sredo čaka tekma 8. kroga jadranske lige, ko bo nasprotnik Radivoj Korać (19.00). (foto: KZS)