Konferenca
Share

Celje je danes gostilo novinarsko konferenco evropskega prvenstva za dekleta do 18 let, ki je bil del obiska delegacije FIBA Europe in na katerem so organizatorji predstavili tudi logotip ter ambasadorko Majo Erkić, sicer članico ŽKK Athlete, kateri bo s KZS in Mestno Občino Celje gostitelje letošnjega EP.

Evropsko prvenstvo za dekleta do 18 let (igralk, rojenih leta 1997 in kasneje), bo od 30. julija do 9. avgusta potekalo v Celju in sicer v dvoranah Golovec ter Zlatorog, kjer se je odvil tudi skupinski del EuroBasketa 2013. Na njem bo nastopilo 16 najboljših reprezentanc stare celine, med drugim tudi slovenska z odlično generacijo deklet pod vodstvom selektorja članske izbrane vrste Damirja Grgiča.

Celje sta obiskala tudi vodja tekmovanj pri FIBA Europe Richard Stokes in vodja organizacije EP za dekleta do 18 let pri evropski košarkarski organizaciji Francesca Mei, ki sta si poleg obeh tekmovalnih dvoran in trenažne (Tri lilije, Laško) ogledala tudi uradne hotele, sta bila nad videnim navdušena. Z lokalnim organizacijskim odborom, ki ga sestavljajo MO Celje, KZS in ŽKK Athlete Celje, sta se dobila tudi na pomembnem delovnem sestanku, na katerem jima je LOC predstavil podrobnosti in napredek organizacije tekmovanja, ki ga je Slovenija pridobila lani jeseni.

Ambasadorka prvenstva, ki bo pomagala pri promociji, je postala dolgoletna pomembna slovenska reprezentantka Maja Erkić, tretja na lestvici večnih nastopov v dresu Slovenije (59), ki v tej sezoni zastopa barve celjskega Athleta. Organizatorji pa so predstavili tudi logotip, ki je nastal na agenciji Zadrga in, ki poosebljeno predstavlja tekmovanje v knežjem mestu. Sestavljen je namreč iz celjskega simbola – Friderikovega stolpa na celjskem gradu in figure deklice v gibanju košarkarske žoge, s tremi zvezdami, še enim simbolom tretjega največjega mesta pri nas.

ep celje

 IZJAVE

Mag. Marko Zidanšek, pooblaščenec župana Mestne občine Celje: “Na Mestni občini Celje smo ponosni, da bo knežje mesto, ki se lahko pohvali z izjemno športno infrastrukturo, po letu 2013, ko smo gostili eno izmed skupin EuroBasketa, znova gostitelj vrhunskega košarkarskega spektakla, tokrat v mladinski kategoriji.  Veseli smo, da sta FIBA Europe in Košarkarska zveza Slovenije organizacijo zaupala Ženskemu košarkarskemu klubu Athlete Celje, ki je že več kot dve desetletji eden izmed športnih ponosov našega mesta. Celje je slovenska ženska košarkarska prestolnica, zato sem prepričan, da bo Mestna občina Celje skupaj s klubom dostojen gostitelj najboljšim mladim evropskim košarkaricam ter da se bodo v našem mestu vsi udeleženci prvenstva dobro počutili. Verjamem, da bodo našli čas tudi za ogled kakšne izmed številnih zgodovinskih in kulturnih znamenitosti, zaradi katerih je knežje mesto nekaj posebnega.”

Rašo Nesterović, generalni sekretar KZS: “Mestni občini Celje in Ženskemu košarkarskemu klubu Athlete Celje se zahvaljujem za odlično sodelovanje pri organizaciji evropskega prvenstva za dekleta do 18 let, ki je za žensko košarko v Sloveniji zelo pomembno. Veseli me dejstvo, da je večina tistih, ki je vpetih v ta projekt, sodelovalo že pri EuroBasketu 2013, zaradi česar imajo neprecenljive izkušnje ter znanje in zaradi česar vem, da se bomo znova prikazali kot odlični gostitelji. Na KZS smo začeli z delom že takoj po pridobitvi organizacije in zatrdim lahko, da ničesar ne bomo prepustili naključju ter, da bodo v Celju vsi pogoji za 16 najboljših reprezentanc v Evrope na najvišji možni ravni.”

Richard Stokes, predstavnik FIBA Europe: “Prizorišče tega evropskega prvenstva je pravzaprav že preverjeno, saj je Celje gostilo EuroBasket 2013, KZS in lokalni organizatorji pa so si pridobili ogromno izkušenj in znanj, zaradi česar so zagotovo eden izmed najbolj izkušenih organizacijskih odborov trenutno. Med EuroBasketom 2013 smo ugotovili, da je Celje idealna destinacija – je atraktivno, z veliko kakovostnimi hoteli s toplicami v okolišu, le streljaj od Ljubljane in je mesto, katerega prebivalci obožujejo šport.”

Borut Kop, podpredsednik ŽKK Athlete Celje: “V Ženskem košarkarskem klubu Athlete Celje smo izjemno ponosni, da sta nam FIBA Europe in Košarkarska zveza Slovenije zaupali organizacijo tako velikega in pomembnega dogodka. Celje je bilo leta 1999 gostitelj evropskega prvenstva za fante do 16 let, letos pa bomo v našem mestu prvič pozdravili tudi najboljše mlade košarkarice Evrope, bodoče zvezdnice evropske ženske košarke. Slovenska ženska košarka je še posebej v mlajših starostnih selekcijah v zadnjem desetletju naredila velik korak naprej in je vedno bolj konkurenčna tudi v evropskem merilu. Z organizacijo tako velikega dogodka želimo v Celju in celotni državi še povečati zanimanje za ta šport in vanj privabiti čim večje število mladih deklet. Z gostiteljstvom evropskega prvenstva bo naš klub obeležil tudi dvajsetletnico samostojnega delovanja in petnajstletnico osvojitve prvega naslova državnih prvakinj Slovenije.”

Maja Erkić, ambasadorka prvenstva: “Najprej bi se rada Košarkarski zvezi Slovenije ter matičnemu klubu Athlete Celje zahvalila za zaupanje vloge ambasadorke prvenstva. To si štejem kot veliko čast, hkrati pa tudi kot obvezo, da tudi sama skušam prispevati majhen kamenček v mozaiku dobre in uspešne organizacije tako velikega dogodka za slovensko košarko. Slovenci smo se že velikokrat izkazali kot dobri gostitelji in ne dvomim, da bo tudi tokrat tukaj. Rada bi, da to prvenstvo izkoristimo za popularizacijo ženske košarke v Sloveniji in dvig njene kvalitete. Glede na to, da dobro poznam tudi slovenske reprezentantke in njihovega selektorja, ne dvomim niti v zelo uspešen nastop slovenske reprezentance na domačem prvenstvu. Na nas je, da jim pri tem maksimalno pomagamo, zato pozivam vse slovenske navijače, da si letošnje dopuste organizirajo tako, da bodo lahko konec julija in v začetku avgusta v dvoranah Zlatorog in Golovec stiskali pesti za naša dekleta.” (foto: Gregor Katič)

slika ep