Članice
Share

ZALA FRIŠKOVEC MED KANDIDATKAMI NA DRAFTU 2019 ZA WNBA LIGO


Medijski portal krovne svetovne košarkarske organizacije FIBE je objavil članek v katerem predstavlja tri, po njihovi oceni najbolj resne kandidatke izven ZDA, ki so favoritinje za izbor na draftu 2019 za WNBA ligo. Link do uradnega članka: http://www.fiba.basketball/news/who-are-the-non-american-candidates-for-the-2019-wnba-draft.

Ugledni kolumnist FIBA Paul Nilsen je  Zalo Friškovec kot edino Evropejko uvrstil na seznam treh igralk, ki ne prihajajo iz Združenih držav Amerike in bi lahko bile uspešne na naboru WNBA. Poleg Kitajke Li Yueru in Avstralke Ezi Magbegor, naj bi bila prav 18-letnica tarča klubov z najboljšim izhodiščem na naboru.

Friškovčeva bo šele v naslednji sezoni zakorakala med prave profesionalke. Šele prihodnjo sezono po opravljeni maturi, bo namreč lahko vse misli usmerila izključno pod obroče, zato strokovnjaki napovedujejo, da bo šele prihodnjo sezono možno podati realno oceno, česa je mladenka sposobna.

Ob tem bi morali dodati, da smo izjemno ponosni tudi na dejstvo, da sta bili v zadnjih sedmih letih na draftu WNBA lige izbrani že dve članici našega kluba Nika Barič, ki jo je leta 2012 izbrala Minnesota Lynx in Marica Gajić, ki je bila leta 2015 izbrana s strani Washingtona.

Zala Friškovec, branilka ŽKK Cinkarna Celje: “Ko sem izvedela za novico sem bila presenečena, vendar izjemno počaščena. Nikoli nisem niti pomislila, da bi mi to lahko uspelo, vendar zgodilo se je. Biti na seznamu kandidatk za nabor leta 2019 je res nekaj neverjetnega, kar si verjetno želi vsak igralec. Zavedam se, da je to šele začetek resnega in trdega dela, ki bo terjal veliko odrekanj. Vem tudi, da je potrebnega še ogromno dela, vendar mi ta nagrada daje zagotovilo, da delam v pravi smeri.”

Zala Friškovec  (foto: Gojko Kusić)

Uroš Kranjc, športni direktor ŽKK Cinkarna Celje:” Čeprav bo morda zvenelo nekoliko neskromno lahko rečem, da nad oceno Fibinih strokovnjakov nismo presenečeni, saj Zalo Friškovec in njen košarkarski talent zelo dobro poznamo in ga izjemno spoštujemo in cenimo. Absolutno se strinjamo z oceno, da Zala sodi med najbolj nadarjene igralke letnika 1999 v Evropi in na svetu ter,da bo prihodnje leto zanesljivo zelo resna kandidatka za izbor na draftu WNBA lige. Zanjo in za naš klub je to novo veliko priznanje in še eden v nizu dokazov, da delamo dobro in kakovostno ter, da imamo pri selekciji in oceni zmožnosti posamezne košarkarice res bogate izkušnje in veliko znanja. V klubu smo prepričani, da je bil dosedanji košarkarski razvoj Zale optimalen, da je v letošnji sezoni ponovno naredila velik korak naprej, ter, da bo v prihodnjih sezonah v vseh pogledih še močno napredovala. K temu želimo prispevati tudi v klubu, saj bo imela od prihodnje sezone naprej možnost sočasnega igranja v WABA ligi in v evropskem pokalu FIBA ter s tem še več možnosti za napredek in še boljše pogoje, za nadaljnji razvoj svojega izjemnega potenciala. Osebno sem trdno prepričan, da bomo Zalo čez nekaj let gledali tudi v najmočnejšem evropskem tekmovanju – evroligi ter, da bo v naslednjem desetletju tudi ena ključnih igralk slovenske reprezentance.”


ŽKK Cinkarna Celje