Članice, Novice
Share

Tokrat objavljamo članek športnega novinarja Draga Perka, ki na portalu kosarka.si pospešeno odšteva do letošnjega evropskega prvenstva za košarkarice. V dresu Slovenije bodo imele vidno vlogo tudi zdajšnje ter nekdanje košarkarice ŽKK Cinkarna Celje.

Takole je zapisal:

Še 142 dni. Če bi šlo za moško evropsko prvenstvo, bi se to obešalo na velik zvon. Tudi na kosarka.si. Ker pa gre „le“ za žensko prvenstvo Stare celine, pa vse nekako hiti mimo… Zakaj je tako, v teh vrsticah ne bom rešil. Je pa prav, to si naša ženska reprezentanca, v danem trenutku edina resna in konkurenčna selekcija Košarkarske zveze Slovenije, ki na svetu nekaj pomeni, enostavno zasluži.

Oblakova in Baričeva na derbiju

V ženski Evroligi imamo v tem hipu dve izjemni igralki. Niko Barič in Tejo Oblak. Ste gledali tekmo 11. kroga, ko je Praga Teje Oblak ugnala (82:73) dosedaj neporažen Ekaterinburg Nike Barič? Tisti, ki so gledali, so si edini, izjemna tekma z izjemno „rolo“ naših legionark. Oblakova je odigrala skoraj 31 minut (imela je tudi izvrsten uvod v 2. polčas – podaja, ukradena žoga, pomaganje v obrambi), v tem času pa 14 točkam dodala devet podaj. Baričeva je dobila 17 minut, v tem pa v najboljši ekipi na svetu dodala pet točk in tri podaje.

Teja igra v dobri ekipi ima večjo vlogo kot Nika, ki pa igra v najboljši ekipi na svetu.

Oblakova v tej sezoni Evrolige beleži po 7.3 točke, 1.8 skoka in 3.5 podaje, Baričeva je pri 3.5 točkah in 2.2 podajah.

26-letna Nika od leta 2011 igra na tujem. Po štirih letih v ŽKK Cinkarna Celje se je preselila v moskovski Spartak, potem v Ekaterinburg. Leta 2012 je bila draftana na naboru Lige WNBA.

28-letna Teja je po igranju v Odeji Škofja Loka, HiTu Kranjska Gora in ŽKK Cinkarni Celje šla na tuje: igrala je v poljskih Polkowicah in slovaških Košicah, zdaj je na Češkem.

Selektorjeve besede

Tekmo je pozorno spremljal tudi selektor Slovenije Damir Grgič. „Slovenija ima najboljši branilski par v Evropi!“ je zatrdil in dal jasno vedeti, da ima Slovenija s takima igralkama v ekipi svetlo prihodnost tudi na skorajšnjem evropskem prvenstvu v Srbiji, kjer začenja svoj drugi nastop na prvenstvu Stare celine. Ko smo ravno pri najboljših branilskih parih – nekaj podobnega imamo tudi pri moških. Vprašanje pa, ali bosta Luka Dončić in Goran Dragić še kdaj zaigrala skupaj – morda v kvalifikacijah za olimpijske igre v Tokiu 2020. Vse te želje, ki so realne, pa verjetno delajo nove skrbi KZS-ju, z ambicijami rastejo tudi stroški…  Prepričani pa smo, da bodo znali uspehe honorirati tudi podporniki/pokrovitelji slovenske košarke. Marketing KZS-ja jih bo znal prepričati.

Na potezi je (spet) KZS

Do takrat pa je čas, da ženska košarka dobi več pozornosti. Ena lastovka, en tale zapis, ne bo prinesla pomladi. Verjamemo, da se bo za začetek na spletno stran Košarkarske zveze Slovenije vrnila rubrika Legionarke, za katero je sprva zgledno skrbel Aljaž Močnik, njegovo delo pa sta nadaljevala Alen Obrez in Jaka Lenart. Pa tudi kak mednarodni nastop Triglavank in Celjank bi lahko našel mesto na spletu Kzs.si.

Članek si lahko preberete tudi na sledeči povezavi: http://www.kosarka.si/slovenija-ima-najboljsi-branilski-par-v-evropi/