Članice
Share

PRIČETEK PRIPRAV


Letošnja sezona bo jubilejna, saj bo klub ob koncu sezone 2018/2019 praznoval 25-letnico samostojnega delovanja (ustanovljen 23.6.1994), letos pa v Celju slavimo 70 let od začetkov igranja ženske košarke v knežjem mestu. ŽKK Cinkarna Celje vstopa v 25. sezono igranja v državnem prvenstvu. Hkrati bo to že 18 sezona v WABA ligi (Cinkarna Celje je edini klub, ki je v ligi od vsega začetka) in 9 sezona v evropskem pokalu (nazadnje sezona 2006/2007).

Članska ekipa bo poleg tekmovanja v 1. SKL in slovenskem pokalu, ponovno igrala v mednarodni jadranski WABA ligi, kjer je v minuli sezoni zasedla odlično 2. mesto. Celjanke pa bodo po enajstih letih ponovno zaigrale v Fibinem evropskem tekmovanju EuroCup.


 

Foto: Gojko Kusić (Celje, 6.8.2018)


Cinkarnarke so v ponedeljek 6. avgusta začele s pripravami na novo sezono. Dekleta bodo poleg dvorane Gimnazije Celje – Center koristila še zunanje površine na Atletskem stadionu Kladivarja, moči pa bodo nabirale tudi v Fitnes centru Top Fit v Celju. Ekipa se 15. avgusta odpravlja na 7-dnevne priprave v Barcelono, kjer bodo na sporedu tudi štiri prijateljske tekme z uglednimi ameriškimi univerzami, ki igrajo v NCAA ligi.

Klub sta okrepili slovenska reprezentantka, Maruša Seničar (Triglav Kranj) in Američanka Chatrice White (Univerza Florida State) ter pet mladih talentiranih igralk: Lea Debeljak, Mojca Jelenc, Blaža Čeh, Hrvatica Marta Ostojić in Nigerijka Sophia Jite Gbemuotor. Klub so zapustile Althea Gwashavanhu (zaključek kariere), Eva Stefanoski (sporazumna prekinitev pogodbe) in Oderah Chidom (ZDA).

Na uvodnem treningu sta imela prvi trener Damir Grgić in njegov pomočnik Jure Krajnc na voljo 10 igralk: Andrea Marić, Aleksandra Krošelj, Iva Slonjšak, Ana Kop, Larisa Ocvirk, Anđela Delić, Nikolina Delić, Zala Friškovec, Urška Kračun in Maruša Seničar, Američanka Chatrice White bo v Celje prispela konec tedna. Manjkale so tudi mlajše, ki imajo repreznetančne obveznosti; Maša Ocvirk, Lana Šantelj, Lea Debeljak (reprezentanca SLO U18 EP Videm, Italija), Mojca Jelenc in Blaža Čeh (reprezentanca Slovenije U16 EP, Podgorica, Črna gora)), Ksenija Mitrić (reprezentanca BIH U18 EP, Videm, Italija) in Marta Ostojić (reprezentanca Hrvaške U16 EP, Podgorica, Črna gora).


Jure Krajnc in Damir Grgič na uvodnem treningu sezone 2018/2019

Foto: Gojko Kusić


IZJAVA DAMIRJA GRGIĆA:

“Motivirani čakamo na novo sezono, v kateri bomo igrali kar na štirih frontah. Imeli bomo kvalitetno ekipo, ki bo poleg državnega prvenstva in pokalnega tekmovanja ter jadranske WABA lige, po enajstih letih ponovno zaigrala v evropskem Fibinem tekmovanju EuroCup. Izjemno sem vesel prihoda novih okrepitev, verjamem, da se bodo novinke hitro uspele vklopiti v ekipo tako na igrišču kot tudi izven njega. V domačem prvenstvu bomo dali prednost predvsem mlajšim igralkam. V mednarodni jadranski Waba ligi bomo naredili vse, da bomo iz tekme v tekmo napredovali, igrali agresivno in hitro košarko in se uvrstili čim višje, v domačem prvenstvu in pokalnem tekmovanju pa se želimo boriti za najvišja mesta. V evropskem tekmovanju EuroCup bomo naredili vse kar je v naši moči, da se pokažemo v najboljši luči, saj gre za zelo kakovostne tekmece, vendar upamo, da se bomo tudi mi veselili kakšne evropske zmage. Pred sezono bomo odigrali kar nekaj močnih tekem z zelo uglednimi nasprotniki,” je ob začetku priprav dejal trener Damir Grgić, ki začenja že svojo 10 sezono na klopi članske ekipe ŽKK Cinkarna Celje in 12 sezono v klubu.


Že dogovorjene prijateljske tekme:

15.08-22.8.2018 – BARCELONA, Španija –  (4 tekme z ameriškimi ekipami iz NCAA lige)

06.09.2018 – POREČ, Hrvaška (CINKARNA CELJE – ENISEY Krasnojarsk, Rusija, 4. mesto v ruskem državnem prvenstvu in udeleženec EuroCup-a)

07.09.2018 – POREČ, Hrvaška (CINKARNA CELJE – ENISEY Krasnojarsk– druga tekma)

12.09.02018 – CELJE (CINKARNA CELJE – PEAC PECS, madžarski prvoligaš, udeleženec EuroCup-a)

22.09.2018 –CELJE (CINKARNA CELJE – ZTE Zalaegerszeg, madžarski prvoligaš)

(op. Celjanke bodo odigrale še dodatne 3 ali 4 tekme, nasprotniki bodo znani nekoliko kasneje).

 

Cinkarnarke bodo ognjeni krst v novi sezoni doživele v soboto, 29. septembra, ko bodo ob v dvorani Gimnazije Celje – Center v 1. kolu 1. SKL gostile ekipo Grosuplja. V mednarodni jadranski WABA ligi bo njihov prvi tekmec na domačem parketu bolgarska ekipa BEROE iz Stare Zagore, in sicer v sredo, 3.10.  Na evropskem prizorišču bodo Celjanke zaigrale na gostovanju 24. oktobra. Nasprotnik bo znan po obračunu med francosko ekipo ESBVA in madžarskim Szekszardom. Poraženec tega para bo nasprotnik Celjank v 1. kolu EuroCupa.

 

Matjaž Kramberger, odnosi z javnostmi