Članice, Novice
Share

Pred košarkaricami Cinkarne Celje je druga tekma evropskega pokala. Po uvodnem gostovanju na Madžarskem, bodo zdaj varovanke trenerja Damirja Grgića odigrale še prvo domačo tekmo. V torek, 30. oktobra, bo v dvorani Gimnazije Celje – Center gostoval češki Nymburk.

Celjanke že nestrpno odštevajo do prve domače tekme omenjenega tekmovanja. Ob pomoči s tribun si želijo prikazati karseda dobro predstavo ter morda tudi presenetiti favorizirane nasprotnice. »V Celju ne spremljamo ravno pogosto tako velikih tekem s tako zvenečimi imeni ženskih ekip. Ekipa Nymburka iz Češke je velik magnet za vse in verjamem, da bomo deležni odličnega vzdušja. Izkoriščam priložnost, da povabim vse gledalce na tekmo. Poudarjam, da je vstop na vse naše tekme brezplačen, saj želimo žensko košarko vsem še bolj približati. Se vidimo v torek, v dvorani Gimnazije Celje – Center,« je pred torkovo tekmo dejal predsednik Ženskega košarkarskega kluba Cinkarna Celje Borut Kop, košarkarica Zala Friškovec je pristavila: »Vabim vse naše privržence in pa tudi vse ostale, da pridejo ter podprejo našo ekipo. Resnično si želimo bučne podpore, saj nam navijanje ogromno pomeni. Verjamem, da bomo veliko bolje odigrali kot na prvi tekmi na Madžarskem. Tokrat si želimo velikega presenečenja, čeprav je težko karkoli napovedovati. Zagotovo pa bomo naredile vse, da prikažemo dobro predstavo.«

EuroCup, 2. krog: Cinkarna Celje – Nymburk (torek, 18.00)

Letošnja sezona je za Nymburk četrta v evropskem pokalu. Prvič so v omenjenem tekmovanju igrali v sezoni 2015/2016, ko so v skupini F (Landes, Peac Pecs, Fribourg) s štirimi zmagami in dvema porazoma osvojili 2. mesto. V 1/16 finala so nato izločili turški Orduspor, v 1/8 finala pa izpadli proti madžarskemu Miškolcu. V sezoni 2016/2017 so Čehinje v skupini E (Ragusa, Nantes, Belfius Namur) prav tako s štirimi zmagami in dvema porazoma osvojile 2. mesto, potem pa v 1/16 finala izpadle proti nekdanjemu klubu naše nekdanje košarkarice Maje Erkič, italijanskemu podprvaku Ragusi. V lanski sezoni je Nymburk v skupini F v družbi madžarskega Szeksarda, italijanske Raguse in portugalske GDESSE osvojil tretje mesto (1-5) in se ni uvrstil v nadaljnje tekmovanje. Leta 2016 je Nymburk osvojil svojo edino lovoriko doslej na Češkem, ko se je veselil zmage v pokalu Češke. V državnem prvenstvu Češke je bil v letih 2015, 2017 in 2018 v polfinalu, lani je tam izpadel proti nekdanjemu evroligašu Brnu. V svojih vrstah ima kar 202 centimetrov visoko Ukrajinko Aleksandro Khomenchuk, ki je igrala za vse reprezentančne selekcije Ukrajine, v letih 2013 in 2015 je z Ukrajino igrala na Evropskih prvenstvih na Madžarskem in v Franciji, v sezoni 2015/2016 je s Kayserijem igrala v evroligi, doslej pa ima za seboj že 9 sezon igranja v EuroCupu, v katerem je igrala za Dinamo Kursk, Horizont iz Minska in Nymburk. Organizatorka igre Nymburka je Američanka Chloe Wells, ki je tako kot naša lanskoletna članica Oderah Chidom v ameriški študentski ligi igrala za univerzo Duke. Novinki v tej sezoni sta tudi mladi Švedinji Crytel Bittar in Johana Prytz, ki sta bili članici mlajših reprezentančnih selekcij Češke. Češki klub je v svoje vrste pred letošnjo sezono zvabil tudi dve izkušeni češki nekdanji reprezentantki. Tereza Krakovičova (dekliški priimek Peckova) je kariero začela v USK Pragi, potem dolga leta igrala v ekipi Brna, na tujem pa je bila članica poljskega Turowa, francoskega Caloisa in lani madžarskega Miškolca. S češko reprezentanco je leta 2010 osvojila naslov svetovne viceprvakinje, leta 2012 pa je s Češko igrala tudi na olimpijskih igrah v Londonu. Druga izkušena košarkarica Romana Stehlikova igra na poziciji krilnega centra. Kariero je začela v Trutnovu ter nadaljevala na Slovaškem v Spiški Novi Vesi in zadnje tri sezone pri slovaškem prvaku Good Angels Kosicami. Trener Nymburka je Čeh Daniel Kuruzc, ki ekipo vodi že od leta 2011. V prvem kolu EuroCupa je Nymburk na domačem igrišču z 71:70 premagal Ružemberok.