Članice
Share

 Ivana Dojkić bo kariero nadaljevala v ruski prestolnici

Hrvaška reprezentantka Ivana Dojkić (18 let, 180 cm) odhaja po poti naše nekdanje kapetanke Nike Barič, saj bo kariero nadaljevala pri najuspešnejšem evropskem klubu zadnjega desetletja Spartaku iz Moskve. Spartak se je od leta 2006 naprej veselil kar štirih naslovov evropskega prvaka, kar ga na večni lestvici klubov z največ evropskimi naslovi uvršča na visoko tretje mesto, takoj za italijansko Vicenzo (5 naslovov) in latvijsko Daugavo iz Rige (18 naslovov). Klub iz ruske prestolnice se lahko pohvali še z dvema naslovoma evropskega superpokala, enim naslovom v evropskem pokalu Fiba ter dvema naslovoma ruskega prvaka. V lanskem ruskem državnem prvenstvu je Spartak v polfinalu izpadel proti evropskemu prvaku Jekaterinburgu. V novi sezoni bo ob ruskem pokalu in državnem pokalu nastopal tudi v Fibinem evropskem pokalu.

Za Spartak so igrale domala vse največje zvezdnice ruske, evropske in svetovne košarke zadnjega desetletja kot so Lisa Leslie, Sue Bird, Diana Taurasi, Becky Hammon, Lauren Jackson, Sonja Petrović, Jelena Milovanović in mnoge druge.

Štiri uspešne sezone je v Spartaku odigrala tudi naša nekdanja kapetanka Nika Barič, ki je k Spartaku prestopila leta 2011. V zadnjih letih se je ruski gigant osredotočil predvsem na delo z najbolj perspektivnimi ruskimi in evropskimi igralkami. V zadnji sezoni je tako med drugim v svojih vrstah imel Raiso Musino, Darijo Kolovskayo, Marijo Vadejevo ter najboljšo mlado igralko Evrope leta 2011 Belgijko Emo Messeman. Trener Spartaka je aktualni selektor č ruske članske reprezentance Aleksander Vassin.

Ivana Dojkić je v ŽKK Athlete Celje odigrala dve sezoni ter v tem obdobju osvojila po dva naslova državne in pokalne prvakinje Slovenije, v sezoni 2014/2015 je bila z našim klubom tudi udeleženka zaključnega turnirja WABA lige. V zadnji sezoni je bila izbrana za MVP zaključnega turnirja slovenskega pokala ter MVP finala državnega prvenstva. Sezono prej je prejela priznanje za najboljšo mlado košarkarico slovenskega državnega prvenstva. Dojkićeva je bila članica vseh mlajših reprezentančnih selekcij Hrvaške, v zadnji sezoni pa je prvič zaigrala tudi za člansko reprezentanco Hrvaške. Na mladinskem evropskem prvenstvu A divizije (2015) je bila najboljša strelka prvenstva. Dojkićeva celjski klub zapušča dve leti pred iztekom pogodbe, s Spartakom pa je podpisala dolgoročno pogodbo.

Ivana Dojkić, Spartak Moskva: »Odločitev o odhodu iz Celja ni bila lahka. Gre za klub s kvalitetnim delom ter strokovnimi in dobrimi ljudmi. V dveh sezonah v Celju sem zahvaljujoč odličnemu delu napredovala kot igralka in oseba. Želim se zahvaliti trenerju Damirju Grgiću, vsem ostalim članom strokovnega štaba, vodstvu kluba ter dosedanjim soigralkam za čudovito in neprecenljivo obdobje ter podporo, ki sem je bila deležna na vsakem koraku. Prihod v Celje je bil v moji košarkarski karieri zadetek v polno in Celje bo v mojem srcu vedno na posebnem mestu. Odhod v Spartak, enega najbolj uglednih evropskih klubov, je zame kot zelo mlado igralko veliko priznanje. Zagotovo je to nov korak naprej na moji košarkarski poti. Izjemno se veselim izzivov, ki so pred mano. Pripravljena sem še naprej vsakodnevno garati in dajati svoj maksimum in na ta način upravičiti zaupanje vodstva ruskega kluba, ki me je pripeljalo v svoje vrste.«

Borut Kop, predsednik ŽKK Athlete Celje: »Po koncu lanske sezone smo se z Ivano dogovorili, da je za obe strani najbolje, da v Celju odigra še vsaj eno sezono. Pred desetimi dnevi je Ivana dobila ponudbo enega največjih klubov v zgodovini evropske klubske košarke Spartaka iz Moskve, kar je zanjo in za naš klub zagotovo izjemno priznanje. Ker ta sredina v zadnjem obdobju slovi predvsem po vrhunskem delu z najbolj talentiranimi ruskimi in evropskimi igralkami je bila skupna odločitev Ivane in kluba, da je to zanjo veliko priložnost, ki je nikakor ne gre izpustiti iz rok.  Ivana Dojkić je v zadnjih dveh sezonah brez dvoma ena najzaslužnejših posameznic za dosežene rezultate kluba, za kar se ji iskreno zahvaljujemo. Kljub svoji mladosti se je na igrišču in izven njega obnašala kot prava profesionalka, ki v vsakem trenutku točno ve kaj želi in hoče. S tem je bila zgled in vzor mlajšim generacijam našega kluba. Na njeni nadaljnji poti ji želimo čim več uspehov in upam, da se v prihodnosti naše poti še kdaj srečajo.«